Dodjela nagrada 10. ZagrebDoxa!

Subota je rezervirana za otkrivanje pobjednika ovogodišnjeg jubilarnog izdanja ZagrebDoxa. Svečano zatvaranje i dodjela nagrada održati će se održati u Festivalskom centru na trećem katu zagrebačkog Centra Kaptol u 20 sati.

Inače, predzadnji festivalski dan počinje s dva masterclasssa u sklopu ZagrebDox Pro programa. Dva majstora dokumentaristike – njemački producent Hans Robert Eisenhauer i danski redatelj Jon Bang Carlsen podijelit će svoje ideje i metode rada sa zainteresiranima u subotu u dvorani Zagreb filma. Hans Robert Eisenhauer, producent filma Povratak u Homs iz međunarodne konkurencije održat će predavanje s početkom u 10.30 sati, a danski redatelj Jon Bang Carlsen dva sata kasnije, od 12.30 sati.

Moj najbolji dox, ovogodišnji programski novitet uključuje osam najboljih dokumentaraca prikazanih u dosadašnjim izdanjima festivala po izboru šestero članova/ica Hrvatskog društva filmskih kritičara svih generacija. U 16 sati u dvorani 4 na programu je film Tri sobe melankolije, najbolji film po izboru Nenada Polimca, također i najbolji film ZagrebDoxa 2005 godine.

Litavska redateljica Giedrė Beinoriūtė u 17 sati u dvorani 1 predstavit će svoj film Razgovori o ozbiljnim temama. U Zagrebu gostuje i nizozemski redatelj Kees Brienen koji će s publikom razgovarati o svom autobiografskom filmu Dobrodošlica mrtvacu kojeg prikazujemo u sklopu programa Dokufikcija u 17 sati u dvorani 3.

Još jedan film u borbi za Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji je Posljednja postaja u režiji Cristiana Sota i Cataline Vergare koju posljednji put na festivalu prikazujemo u subotu u 18 sati u dvorani 2. U isto vrijeme u dvorani 4 na programu je poslastica za sve ljubitelje suvremene umjetnosti – Ai Weiwei – lažni slučaj koji prati ovoj konceptualnog umjetnika nakon povratka kući iz samice u koju su ga kineske vlasti strpale na tri mjeseca.
Gotovo divan život, priču o četvorici potpuno različite braće, koju spaja samo isto prezime i nada kako je život uvijek lijep, donosi Svetoslav Draganov, bugarski autor dokumentarnih filmova s više od deset godina iskustva, koji će se publici pridružiti nakon projekcije koja je na programu u 19 sati u dvorani 1.

U regionalnoj konkurenciji je i slovensko-makedonsko-hrvatska koprodukcija Mama Europa autorice i gošće festivala, slovenske redateljice Petre Seliškar. Film je na programu u 19 sati u dvorani 3.

Rainer Voss, nekadašnji investicijski stručnjak koji je u filmu Gospodar svemira otkrio pozadinu bankarskog svijeta, također je gost 10. ZagrebDoxa, od 20 sati u dvorani 5.

Subotu na ZagrebDoxu završavamo jednim glazbenim dokumentarcem, i to pod redateljskom palicom Jonathana Demme. Film o životu i radu talentiranog napuljskog saksofonista i kantautora Enza Avitabilea, na rasporedu je od 22 sata u dvorani 5.

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.