Foto: PR Foto Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Lošinj i Apoksiomen oduševili brojne posjetitelje u Firenzi!

Turistička zajednica Grada Malog Lošinja i Muzej Apoksiomena predstavljeni su na međunarodnoj arheološkoj izložbi i sajmu “tourismA 2017.- Salone Internazionale dell’Archeologia” održanoj u Firenzi proteklog vikenda.

Treće izdanje „tourismA“ najveći je događaj na području arheologije i turizma posvećen komunikaciji i valorizaciji kulturne baštine, održan od 17. do 19. veljače 2017. godine, u Palazzo dei Congresi u Firenzi – jednom od najvažnijih europskih gradova snažno povezanim s vlastitim kulturnim nasljeđem.

Kroz tri dana, uz veliki medijski odjek, održano je tridesetak konferencija raspoređenih u pet različitih konferencijskih dvorana, a uz Lošinj, sudjelovalo je nekoliko stotina sudionika iz Egipta, Cipra, Alžira, Jordana, Turske i Grčke, u organizaciji časopisa Archeologia Viva.

Glavni konzervator za nepokretnu baštinu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Miljenko Domijan, u sklopu prezentacije naglasio je važnost statue i njezinog pronalaska na području lošinjskog otočja, kao i otvaranje Muzeja Apoksiomena upravo u Malom Lošinju. Predstavnica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Zrinka Badurina, u svom govoru istaknula je posebnosti Lošinja kao cjelogodišnje destinacije vitalnosti, zdravlja i kulture s naglaskom na projekt ‘Apoksiomen na otoku vitalnosti’ koji je u listopadu 2016.  godine na Danima hrvatskog turizma nagrađen za inovaciju godine. Primjenjujući u suvremenom životu mnogobrojne vrijednosti njegovane u antici, projekt na interaktivan način povezuje gastronomiju, wellness, zdravlje, delicije i suvenire te antičke rute za posjetitelje.

U centralnom dijelu izložbenog prostora u Palazzo dei Congresi, veliku pozornost i oduševljenje privukla je vjerna replika statue Apoksiomena tijekom sva tri dana. Djelatnici Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Muzeja Apoksimena, na zajedničkom su izložbenom punktu, predstavili destinaciju, Muzej Apoksiomena i odgovarali na brojne upite zainteresiranih posjetitelja.

Svojom nazočnošću ovogodišnje izdanje „tourismA“ podržali su zamjenik veleposlanika Ilija Želalić i savjetnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu Tamara Perišić, počasna konzulica Republike Hrvatske Alessandra Fusi te direktor predstavništva  HTZ-a u Italiji Branko Curić.

Uz osobit organizacijski doprinos Piera Prunetia, direktora Archeologia Viva i prisutstvo vrhovnih dužnosnika Italije,  nagradu  “R. Francovich” iz područja znanosti primio je talijanski televizijski voditelj, novinar te autor brojnih dokumentarnih filmova, Piero Angela.

Tisuće posjetitelja pokazalo je velik interes za Lošinj i Apoksiomena, ambasadora otoka vitalnosti!

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.