Foto Ognjen Karabegović

U 71. godini preminuo Oliver Dragojević!

Ikona glazbene scene Oliver Dragojević, preminuo je u Splitu u 71. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Vijest o smrti omiljenog pjevača potvrdila je i Oliverova obitelj, suprua Vesna, te sinovi Dino Davor i Damir.

Dobitnik nebrojenih priznanja i nagrada, rođen je u Splitu, 7. prosinca 1947. godine u obitelji oca Marka i majke Kate Dragojević. Podrijetlom je iz Vele Luke, gdje je proveo i djetinjstvo. U Splitu je pohađao glazbenu školu. Najprije je učio glasovir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi estradni nastup ostvario je 1961. na splitskom dječjem festivalu, s pjesmom Baloni. Istovremeno s bratom Aljošom snimio je tada poznate svjetske hitove za Radio Split.

Već 1963. godine okušao se s velikim uspjehom kao pjevač i klavijaturist kultnog splitskog sastava Batali. Na natjecanju amatera pjevača Hrvatske osvojio je prvo mjesto pjevajući ‘Yesterday’. Debitantski nastup na Splitskom festivalu imao je 1967. na nagovor Zdenka Runjića sa skladbom ‘Picaferaj’, koja iako nije ušla u završnu festivalsku večer, postala je jednim od Oliverovih standarda. Poslije kratke epizode s Dubrovačkim trubadurima koja je trajala manje od godinu dana, te sudjelovanja na pionirskim prvim sessionima splitske super-star grupe More u ljeto 1974., ponovno se priključio Batalima.

Na Prokurative se vratio 1974. g. te u velikom stilu osvojio prvu nagradu publike sa skladbom ‘Ča će mi Copacabana’. Nakon toga ponovno surađuje sa Zdenkom Runjićem i na Splitskom festivalu 1975. pjeva šansonu ‘Galeb i ja’, ultimativan pogodak, i početak višegodišnje plodonosne suradnje najnakladnijeg i najnagrađivanijeg autorsko-izvođačkog dvojca.

https://youtu.be/AkgY0F0jNkQ

Oliver je bio i laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin koja je protekla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve Cesarice. Osam dobivenih Porina, te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, tek su neka od brojnih Oliverovih priznanja.

Oliver Dragojević bio je jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.