‘Zapri škure’ novi singl Davora Grgurića!

Goranski kantautor Davor Grgurić vraća se s novim singlom – pjesma ”Zapri škure” nastavak je njegovog etnografskog putovanja predjelima Gorskog kotara.

Nakon osvojenog 3. mjesta na festivalu ”Grobnička skala”, pobjede na ”Čansonfestu” 2013. godine i 2015. za najbolji tekst pjesme ”Ča su suzi” te zapaženog singla ”Noaše skice” ovaj kantautor pod mentorstvom producenta i aranžera Roberta Funčića nastavlja nas voditi kroz glazbeno neistražena područja naše najšumovitije regije.

Iako pjesme piše i pjeva na rodnom kajkavskom govoru delničkog područja, poruke koje njegove pjesme nose lako dopiru do slušatelja. „Zapri škure“ govori o domu, nebitno je li to mjesto na svijetu ili mjesto u nama samima, o življenju života u svom vlastitom miru bez tuđih uplitaja. Pjesma je izvedena na odumirućoj goranskoj čakavici s područja Fužina.

Slike koje se pojavljuju pred očima jednom kad razumijete pjesmu vrlo su žive, a nije ni čudo jer Davor Grgurić vrlo je kreativan na mnogim područjima. Osim što piše pjesme i bivši je član Putokaza, Grgurić je i književnik, ali i radijski novinar na Radiju Gorski kotar, javno se zalaže za očuvanje goranskih dijalekata i narodne baštine te predvodi osnivanje Etnografskog muzeja Gorskog kotara.

Stihove za pjesmu „Zapri škure“ potpisuje sam Grgurić, dok je za glazbu i aranžman zaslužan Robert Funčić. Uz Grgurićev vokal i Funčićevu gitaru i bas gitaru, na pjesmi su surađivali i Davor Jevtov na mandolini i Igor Lesica na harmonici.

Grgurić ju je napisao na odumirućoj ”brdarskoj” čakavici kojom govore u selu Benkovac Fužinski u Gorskom kotaru. Dijalektalne savjete i korekcije teksta dao je Alen Polić, poznati čakavski pjevač iz susjednog Zlobina.

U ovom video spotu uz Davora sudjeluju glumci Dora Andlar i Saša Kajfeš (kao ljubavni par), Jana Štimac (kao Dorina prijateljica) te članovi i prijatelji udruge ”Dotepenac” iz Delnica.
U stvaranju ovog video spota mnogo su pomogli obitelj Abramović, Daria Glavan Šćulac, Snježana Šibenik Klačić, GLAZBA d.o.o. Delnice, Toni Glad, Zvonimir Imgrund i Tomislav Curl.

Videospot u prostoru Srednje škole Delnice snimio je i montirao Luka Štemberger!

Videospot ”Zapri škure” pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=-vUiD_JsXk4

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.