Mjesec dana do početka 29. Muzičkog biennala Zagreb!

Točno je mjesec dana do početka 29. Muzičkog biennala Zagreb, najvećeg međunarodnog festivala suvremene glazbe – u posljednjem travanjskom tjednu mnogi koncerti i kazališni prostori u Zagrebu posvetit će se suvremenoj glazbi, svim njezinim licima, oblicima i zvucima, uz mnoge glazbenike i umjetnike iz regije i svijeta. Bogati program 29. izdanja Muzičkog biennala Zagreb broji više od 30 koncerata u samo osam dana, od 22. do 29. travnja, što znači da će se svakog festivalskog dana održati više događanja, na različitim lokacijama. Od neformalnih „studentskih“ koncerta, preko „prime time“ večernjih termina, programa za djecu i mlade, do multimedijalnih produkcija, Biennale teži iznenaditi, šokirati i zadovoljiti publiku raznih generacija i umjetničkih afiniteta, još od davne 1961. godine.

Svečano otvaranje Festivala održat će se u Kazalištu Komedija 22. travnja s početkom u 19.30 sati. Premijera opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke bit će i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji će ansambl i solisti oživjeti svijet bajki na kojima se temelji libreto opere, a njome će ravnati Berislav Šipuš. Upravo praizvedba opere Klothò i suradnja s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu bila je povod da ove godine na Muzičkom biennalu Zagreb Poljska bude zemlja-partner. Također, na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb nastupit će vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća – ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Strasbourg (Francuska) te pre-art soloists (Švicarska).

Posebno vrijedna programska smjernica Muzičkog biennala Zagreb kojoj se na 29. izdanju dalo puno prostora jesu programi za djecu i mlade. U svrhu odgajanja publike i poticanja kreativnosti među mladima, MBZ je pripremio cijeli ciklus koncerata gdje će publika u neformalnoj atmosferi moći čuti studente i mlade glazbenike iz raznih dijelova Europe. Na koncertima koji će se održati u Kulturno-informativnom centru (KIC) od 24. do 27. travnja u 15 sati, održat će se program Electro-news from Ccho-Slovakia, potom će nastupiti Gudački kvartet Maurice (Italija), ansambl Dark Flow Trio (Mađarska), solisti S/UMAS ansambla za suvremenu glazbu pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.  I najmlađa publika dobila je na MBZ-u poseban tretman – prije večernjeg svečanog otvaranja Festivala, dječja će publika imati priliku otvoriti ovu glazbenu manifestaciju na tzv. Velikom otvorenju za malene u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 22. travnja u 18 sati. Premijera dječje lutkarske predstave Žabica kraljica, čiju glazbu potpisuje mlada skladateljica Sara Glojnarić, a režiju Rene Medvešek, jedan je od najatraktivnijih programa na MBZ-u.

Kao i svaki put dosad, Muzički biennale veliki prostor daje hrvatskim ansamblima, solistima i skladateljima kako bi se međunarodnoj publici prezentirala naša scena. Tako će se i na 29. izdanju ostvariti tradicionalne suradnje s Simfonijskim orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmonijom, ansamblima Muzičke akademije, Cantus Ansamblom, Zagrebačkim solistima, a na programu Biennala praizvedbe su mnogih hrvatskih skladatelja različitih generacija. Na 29. Muzičkom biennalu po prvi puta održat će se programi u dosad nepoznatim koncertnim prostorima, a festival će zatvoriti undercut opera, glazbeno-scenski projekt TE, autorski rad skladatelja Dalibora Bukvića i Ane Horvat te redateljice Natalije Manojlović. Djelo će izvesti vokalni ansambl Antiphonus pod vodstvom Tomislava Fačinija.

Cjelokupni program 29. Muzičkog biennala Zagreb možete pročitati na www.mbz.hr.

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.