Foto: arhiva Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Lošinj uspješno plovi turističkom godinom!

Lošinj u prvih šest mjeseci bilježi vrlo dobre turističke rezultate.  Ostvareno je 491.700 noćenja i 89.500 dolazaka s indexom povećanja noćenja od 19 %, i dolazaka od  20 % u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Najveći porast gostiju zabilježen je u segmentu hotelskog smještaja 19 % . U raznovrsnoj ponudi lošinjskih hotela uživalo je čak  35.500 gostiju koji su ostvarili 155.000 noćenja.

Nakon izvrsnih rezultata ostvarenih u prvih šest mjeseci, otok vitalnosti uz brojna događanja nastavlja uspješno ploviti turističkom godinom.

U mjesecu srpnju, stanovnike i goste očekuju brojne zabavno- glazbene, ali i kulturne manifestacije. Na Lošinju će se tako u organizaciji Plavog svijeta 30. lipnja i 1. srpnja održati 25. Dan dupina tijekom kojeg će posjetitelji, uz informiranje o aktivnostima istraživanja dobrih dupina u lošinjskom akvatoriju, moći sudjelovati na brojnim predavanjima, izložbama, radionicama, igrama i sportskim natjecanjima.

U luci Veli Lošinj, 7. srpnja s početkom u 20 sati Puhački orkestar Josip Kašman održat će koncert povodom obilježavanja dana Svetog Grgura, a odmah dan nakon u Osoru će se održati A cappella večer tijekom koje će uz domaćine klapu Čikat, nastupiti i  klapa Augusta iz Malog Lošinja. Puhački orkestar već 13. i 15. srpnja ponovno će zasvirati povodom XII. Dana Josipa Kašmana na ljetnoj terasi kina Vladimira Nazor.

Zajedničkim nastupom Zagrebačkog kvarteta, Papandopulo kvarteta, Ante Jerkunice i Maria Penzara, u nedjelju 16. srpnja, s početkom u 21 sat bit će otvorene 42. Osorske glazbene večeri. Ovaj festival klasične glazbe održava se u Osoru od 1974. godine i važna je kulturna manifestacija kvarnerskog podneblja od nacionalnog značenja, također je svojevrsni promicatelj hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Ovogodišnji festival trajat će sve do 19. kolovoza.

U sklopu ovogodišnjih Klapa na pjacalu, u predivnom ambijentu ispred župne crkve Sv. Marije u Malom Lošinju 19. srpnja nastupit će brojne klape, među kojima su klapa Contra (Split) te klape s otoka Lošinja i Cresa.

Svi plesači moći će se pridružiti izvođačima tijekom plesnih večeri koje će se održati kroz srpanj na malološinjskom glavnom trgu u večernjim satima, a jedan od najzanimljivijih festivala na Jadranu zasigurno je i 13. Jazz Festival Lošinj (od 28. do 30. srpnja). I ovogodišnji program temelji se na širokoj paleti jazza i srodnih glazbenih pravaca, a nastupit će izvođači koji su tijekom proteklih godina održali najzapaženije nastupe na festivalu, ali i oni koji će nastupiti po prvi put.

Za ljubitelje teatra na ljetnoj terasi kina Vladimir Nazor u Malom Lošinju održat će se kazališne predstave; 26. srpnja ‘Parovi’ i 27. srpnja ‘Zaboravi Hollywood’ Teatra Gavran, a tijekom svog boravka gosti mogu posjetiti i brojne izložbe poput: izložbe slika Franka Mavrovića ‘Frenky Art Nerezine’ (od 1. do 21. srpnja) te Izložbu ‘Turizam u Nerezinama’ (od 22. srpnja do 23. rujna) u nerezinskoj gradskoj vijećnici. Također, u Palači Fritzi Lošinjskog muzeja, sve do 31. kolovoza moguće je posjetiti izložbu ‘Iza zidova Lošinjskog muzeja’, a do 20. kolovoza u Punta Križi etno izložbu ‘Gromače- suhozidi’.

Kako bi očuvali tradiciju te se pri tom i dobro zabavili održat će se pučke fešte u manjim mjestima: 22. srpnja Sv.Marija Magdalena u Nerezinama i Dan Iseljenika  na otoku Iloviku, zatim 25. srpnja Koleda na Sv. Ani i 29. srpnja Veloselske ljetne užance u Velom Lošinju  te pučka fešta u Sv. Jakovu, a 30. srpnja slijedi 32. Dan Iseljenika na otoku Susku.

Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim turističkim rezultatima, osobito jer smo i ove godine uložili puno truda kako bi organizirali brojna događanja namijenjena potrebama svih naših gostiju. Očekujemo još bolje rezultate i u narednim mjesecima te nastavak pozitivnih pokazatelja do sada uspješne turističke godine, izjavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.