Foto: PR Foto Muzej Mimara

‘Suze okrenute prema nebu’ izložba Gordane Drinković u Muzeju Mimara!

U Muzeju Mimara, u srijedu 28.02. u 19 sati otvara se izložba Gordane Drinković ‘Suze okrenute prema nebu’.

Prošla su dva desetljeća od prve samostalne izložbe radova Gordane Drinković u Muzeju Mimara – bijaše to izložba Šampanjske čaše, održana u suncem okupanom Atriju Muzeja. Već od prvog susreta s vretenastim, tehnološki besprijekorno izrađenim oblicima bilo je jasno da se pred nama otvaraju putovi traženja, istraživanja i ljubovanja umjetnice s opojnim svijetom stakla, tvari koja se samo na trenutak predaje umjetnikovoj zamisli, majstorovoj ruci i dahu, provirujući iz tajanstva svoje iskonske materije prime. Gordana Drinković prihvatila je tu igru i predala joj se tvoreći razlomljene opne, razvedene oblike dodirnute neuhvatljivim i nepredvidivim poigravanjem svjetlosnih mijena. Nikada ne dopuštajući sebi udaljavanje od perfekcionizma tehničke izradbe, svjesna hirovitih, katkad lijenih, a katkad virovitih potoka staklenih čestica, gradila je svijet u kojemu će njezina zamisao, duša i želja oplemeniti vještinu i znanje majstorstva.

Utilitarnost ishodišnog oblika predmeta u stvaralačkom svijetu Gordane Drinković uvijek je obujmljena dodirom zanesenog odaziva pozivima mašte. Svjesna smjerova i težnji suvremenog dizajna i trenutka u kojemu realizira svoje radove, kroz protekla je desetljeća stvorila sjajne cikluse staklenih svjetova u kojima treperi nit temeljne zamisli. No u svakom je novom korpusu djela iznova nepogrešivo izviralo i potvrđivalo se snažno individualno, umjetničko promišljanje i proživljavanje susreta s pozivajućom, amorfnom staklenom tvari. Prihvaćajući je i pretvarajući je u svoje gotovo bismo mogli reći „drugo ja“, utiskivala je u nju titraje trenutaka, daške zapretenih želja, sreće, tugovanja… a forme samosvojnih skulptura sve su jasnije ispisivale životopis njezina stvaralaštva. U autoričinu intimnom dosluhu sa staklom nastajahu novi, zadivljujući svjetovi susrete s kojima nam je podarila na brojnim izložbama i prezentacijama nailazeći na divljenja i pohvale.

Izložba Suze okrenute prema nebu, otvorena 28. veljače 2018., postavljena je u Kolekcionarskoj sobi Muzeja Mimara, prostoru-domu, utjecištu minucioznih izložaba probrane tematike, biserja umjetničkog izričaja i, nerijetko, prvi put prikazanih jezgri zbirki. Izložba nas obuzima snažno, pozivajući nas u svijet čistoće i iskrenosti. I nudi nam susret s otjelovljenjem istinske ljubavi u lelujavim, bibajućim, titravim staklenim suzama – ljubavi umjetničine prema biti svoga žića, ispunjenju tajanstva nepovratno odnesenoga i skrivenoga od dodira. I dok uz savršenstvo izradbe oplahuje osjećajima staklene oblike… došapnula nam je… suze su to onog najsnažnijeg čuvstva – suze su to ljubavi.

Tekst: sc. Lada Ratković Bukovčan

Slične vijesti

Odgovori

Copyrıght 2014 HIT Naklada. All RIGHTS RESERVED.